Petzova statistika | Naklada Slap

Petzova statistika

Boris Petz, Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec


  • Format: 17,5 x 24,5
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 700 str.
  • ISBN: -

  • Redovna cijena: 55,19 € (415,81 kn)
  • Web cijena/osobna kupnja: 49,67 € (374,23 kn)


U uvodnom dijelu, objašnjavajući svoj pristup statistici, profesor Petz ističe kako je i sam nematematičar i kako je “metodom vlastite kože” stjecao iskustva s osnovnim teškoćama s kojima se nematematičari susreću u najvećem broju statističkih tekstova. Kasnije je, kao profesor, u nastavi imao prilike godinama pratiti kod drugih ljudi različite vrste teškoća s kojima se bore nematematičari u susretu sa statistikom. I zato je teškoće ove vrste nastojao prebroditi na najbezbolniji način služeći se – što je više bilo moguće – logičkim zaključivanjem i praktičnim primjerima.

Kako je profesor Petz shvaćao statistiku samo kao sredstvo kojim se u nekoj struci dolazi do sažetih podataka i kako se zaključuje na temelju statističkih podataka, izvrsno pokazuje njegovo poglavlje o zaključivanju u statistici (u ovom udžbeniku to je 22. poglavlje). Svatko tko koristi statistiku, bilo u stručnom bilo u znanstvenom radu, trebao bi dobro proučiti i to poglavlje.

Od posljednjih promjena i dopuna koje je on sam unio prošlo je više od 10 godina. Statistika, čak i ova temeljna, razvija se i ima inovacija, pa je bilo korisno dopuniti Petzovu knjigu tim novijim sadržajima, ali pritom zadržati što je najviše moguće sve odlike Petzova načina prezentiranja statističkog materijala.

Novo: dio knjige u kojem se objašnjava provođenje statističkih obrada u programu SPSS (Statistics Package for the Social Sciences) koji je jedan od najčešće korištenih računalnih programa u društvenim znanostima.