Prevencija, detekcija i liječenje dekubitusa

Janko Hančević

Problem liječenja kroničnih rana star je otprilike koliko i čovjek, ali ipak, prije 50-ak godina s napretkom znanosti i tehnike postavljene su jasne odrednice kako, kada i što treba koristiti u njihovu liječenju. Kako kronična rana – dekubitus, ulcus crusis ili dijabetično stopalo s ulkusom – nije samo lokalna promjena, razumljivo je i da u svakom slučaju bolesnik treba biti obrađen timski, od strane više specijalista.

Problem je mnogo veći i širi nego što na prvi pogled izgleda. U zemljama bogatijim od nas posvećena je osobita pažnja liječenju kroničnih rana. Postotak izlječenja vrlo je visok (kod dekubitusa do 63%!). Postoje edukacijski programi za liječnike, medicinsko osoblje i ostale djelatnike koji se susreću s kroničnom ranom. Štoviše, traži se kontinuirana edukacija svih profila, osobito obitelji ili osoblja u domovima i lječilištima. Postavljeni su standardi koji se moraju poštovati da bi se u ustanovi, lječilištu ili kod kuće mogao i smio liječiti dekubitus.

Ne zaboravite, ako se dijagnosticira 2. stadij dekubitusa pri prvom zapažanju, to znači da nisu pravodobno poduzete preventivne mjere i da se problem ne prepoznaje. U slučaju 3. i 4. stadija dekubitusa možemo tvrditi da su mjere liječenja bile nedostatne, a uzroci su jasni. Danas, uz poznavanje patofizioloških činjenica te uz opremu i sredstva rezultati su više nego zadovoljavajući.Godina:2009 Izdanje:1.
ISBN:978-953-191-371-3 Format:17,5 x 24,5 cm
Uvez:Tvrdi uvez Broj stranica:484


Redovna cijena: 294,00

Akcijska cijena: 79,80

Vaša ušteda: 214,20Dodaj u košaricuNAPOMENA: U cijenu je uračunat PDV.
Stopa PDV-a na knjige iznosi 5%.

Košarica 
- 
Korisnički račun 
mailing lista
Redovito primajte naše obavijesti

Saznajte više