Upitnik o načinima suočavanja sa stresom - WOC | Naklada Slap

Upitnik o načinima suočavanja sa stresom - WOC

Susan Folkman, Richard S. LazarusŠto mjeri: načine suočavanja sa stresom
Dob: od 14 godina nadalje
Primjena: individualna ili grupna
Trajanje: 10 do 15 minuta
Ocjenjivanje: ručno (šablone)
Norme: prema izvorniku
Kategorizacija:
0   A   B   C


WOC Komplet
Šifra Naziv Cijena (€) Cijena (kn)
250-50 WOC Komplet (100 kom. Upitnika - M, 100 kom. Upitnika - Ž, Šablona, Susan Folkman i Richard Lazarus: Priručnik za Upitnik načina suočavanja sa stresom WOC) 207,38 1.562,50
WOC Komponente
Šifra Naziv Cijena (€) Cijena (kn)
250-01 WOC Upitnik - M 82,95 625,00
250-02 WOC Upitnik - Ž 82,95 625,00
250-20 WOC Šablone 16,59 125,00
250-90 Susan Folkman i Richard Lazarus: Priručnik za Upitnik načina suočavanja sa stresom WOC. Jastrebarsko: Naklada Slap, 2011., 41 str. 24,89 187,50


Upitnik o načinima suočavanja sa stresom (WOC) razvijen je da bi istraživači dobili teorijski utemeljenu mjeru koju je moguće koristiti za proučavanje uloge suočavanja sa stresom u odnosu između stresa i prilagodbenih ishoda. Njime se ispituju osobe starije od 14 godina.

Upitnik o načinima suočavanja sa stresom namijenjen je prepoznavanju misli i postupaka koje pojedinac koristi u izlaženju na kraj sa specifičnim stresnim događajem. Njime se procjenjuju procesi suočavanja, a ne dispozicije za suočavanje ili stabilni stilovi suočavanja. Da bi tim instrumentom procijenio stilove suočavanja, istraživač mora procijeniti procese suočavanja u različitim stresnim situacijama i potom odrediti njihovu dosljednost u razmatranim događajima.

WOC ima ukupno 66 čestica koje čine osam ljestvica:
 1. Suprotstavljajuće suočavanje opisuje agresivne napore u mijenjanju situacije i uključuje određen stupanj neprijateljstva i upuštanja u rizik.
 2. Distanciranje opisuje misaone napore radi udaljavanja sebe od situacije i umanjivanja njezine važnosti.
 3. Samokontrola opisuje napore usmjerene na upravljanje vlastitim osjećajima i postupcima.
 4. Traženje socijalne podrške opisuje napore uložene u traženje informacijske, konkretne/materijalne i emocionalne podrške.
 5. Prihvaćanje odgovornosti uključuje priznavanje vlastite uloge u problemu uz istodobno nastojanje da se teškoće riješe.
 6. Bijeg-izbjegavanje opisuje priželjkivanje i ponašajne napore radi bijega od problema ili njegova izbjegavanja. Tvrdnje na toj ljestvici različite su od onih u ljestvici distanciranja koja govori o suzdržavanju od bilo kakvog djelovanja.
 7. Plansko rješavanje problema opisuje namjerno ulaganje napora usmjerenog na problem radi mijenjanja situacije, zajedno s analitičkim pristupom rješavanju problema.
 8. Pozitivna ponovna procjena opisuje napore radi stvaranja pozitivnog značenja usmjeravanjem na osobni rast i razvoj. Ova ljestvica ima i religioznu dimenziju.

Zadatak ispitanika je na svaku tvrdnju odgovoriti na Likertovoj skali od 4 stupnja pokazujući učestalost korištenja svake od strategija suočavanja.


Upute za prvu narudžbu psihodijagnostičkih sredstava


Psihodijagnostička sredstva dostupna u našoj ponudi namijenjena su kvalificiranim stručnjacima. U skladu s pravilnicima Hrvatske psihološke komore i psiholoških društava, a u svrhu profesionalne primjene instrumenata, prodaja je ograničena na diplomirane psihologe, psihijatre, logopede, defektologe i srodne struke, a za neke od njih potrebno je proći dodatnu edukaciju kako bi se mogli naručivati i koristiti u radu.

Nakon završene edukacije za pojedino psihodijagnostičko sredstvo, polaznici izvan Republike Hrvatske, prilikom prve narudžbe psihodijagnostičkih sredstava prolaze kroz postupak provjere diplome.

Psihodijagnostička sredstva nisu u slobodnoj prodaji i nije ih moguće nabaviti putem posrednika, već se prodaju direktno stručnjaku koji ih koristi u svom radu.

REGISTRACIJA


Kako biste mogli naručivati psihodijagnostička sredstva, prije prve narudžbe potrebno je proći kroz proces registracije.

Registracija uključuje sljedeće korake:

 1. Preuzmite obrazac Registracija za Ugovor, popunite ga i ispunjenog pošaljite na e-mail adresu nslap@nakladaslap.com

 2. Na temelju popunjenog obrasca napravit ćemo Ugovor o korištenju psihodijagnostičkih sredstava (dva primjerka) i poslati Vam ga poštom na adresu koju ste naveli.

 3. Ugovor potpisujete Vi i nadležna osoba u instituciji ili organizaciji. Jedan primjerak Ugovora ostaje Vama, a drugi nam pošaljite na adresu:

  NAKLADA SLAP d.o.o.
  Dr. Franje Tuđmana 33
  10450 Jastrebarsko

NARUDŽBA


Nakon potpisivanja Ugovora psihodijagnostička sredstva iz naše ponude dostupna su Vam za naručivanje.

VAŽNO! Prilikom prve narudžbe nekog od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude OBAVEZNA je kupnja jednog od ponuđenih KOMPLETA kako biste imali sve pripadajuće komponente potrebne za njegovo korištenje.

U narednim narudžbama istog psihodijagnostičkog sredstva moguće je kupovati one komponente koje su Vam potrebne.

*Za neka od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude potrebno je, s obzirom na struku osobe koja naručuje, proći dodatnu edukaciju. Njih možete naručiti, ali Vam ona neće biti isporučena dok ne završite potrebnu edukaciju.