Kratko ispitivanje mentalnog statusa - MMSE-2 | Naklada Slap

Kratko ispitivanje mentalnog statusa - MMSE-2

Marshal F. Folstein, Susan E. Folstein, Travis White, Melissa A. Messer

Ur. hrvatskog izdanja: Vlado Jukić


Što mjeri: mentalni status
Dob: osobe starije od 18 godina, bolesnici sa demencijom i kognitivnim oštećenjima
Primjena: individualna
Trajanje: do 15 minuta, ovisno o verziji
Ocjenjivanje: ručno (upute u Priručniku)
Norme: prema izvorniku
Kategorizacija:
0   A   B   C


MMSE-2 Komplet
Šifra Naziv Cijena (€) Cijena (kn)
301-50 50 kom. Kratke verzije crvenog oblika, 50 kom. Kratke verzije plavog oblika, 50 kom. Standardne verzije crvenog oblika, 50 kom. Standardne verzije plavog oblika i Priručnik 252,04 1.899,00
MMSE-2 Komponente
Šifra Naziv Cijena (€) Cijena (kn)
301-01 MMSE-2 Kratka verzija crveni oblik 50 kom. 41,48 312,50
301-02 MMSE-2 Kratka verzija plavi oblik 50 kom. 41,48 312,50
301-03 MMSE-2 Standardna verzija crveni oblik 50 kom. 58,07 437,50
301-04 MMSE-2 Standardna verzija plavi oblik 50 kom. 58,07 437,50
301-90 MMSE-2 Priručnik 52,96 399,00


MMSE-2 je kratka mjera procjene mentalnog stanja osoba starijih od 18 godina. Originalni MMSE bio je namijenjen kao pomoć pri kliničkom pregledu kognitivnog dijela mentalnog stanja i jedan je od najviše korištenih kratkih instrumenata za probir na kognitivna oštećenja i praćenje bolesnikova stanja tijekom vremena.

Epidemiolozi su ga koristili za probir većih populacija na kognitivna oštećenja, a u kliničkim istraživanjima se koristio i za probir bolesnika za uključivanje u istraživanja liječenja demencije.

Na temelju originalnog MMSE-a napravljeno je ovo drugo izdanje (MMSE- 2:SV), standardna verzija, koja je usporediva s originalnom verzijom. MMSE-2 (kao ni originalni MMSE) ne može se samostalno koristiti za dijagnosticiranje bilo koje bolesti, budući da kognitivna oštećenja imaju brojne uzroke, pa dijagnosticiranje neke pojedine bolesti zahtijeva anamnezu, potpuni psihički status, tjelesni i neurološki pregled, te odgovarajuće laboratorijske testove.

Originalni MMSE je poboljšan i unaprijeđen novom Kratkom verzijom, pa u ponudi imamo dvije verzije:

1. MMSE-2:KV
Ova, kratka verzija MMSE-2 može se koristiti u kliničkim ili istraživačkim situacijama koje zahtijevaju vrlo brz kognitivni probir. Sastoji se od zadataka iz standardne verzije (MMSE-2:SV): registracija, vremenska orijentacija, prostorna orijentacija i dosjećanje.

2. MMSE-2:SV
Ova standardna verzija zadržava originalnu struktura i bodovanje i omogućuje usporedbu rezultata s originalnim MMSE. Sastoji se od 11 zadataka: registracija, vremenska orijentacija, prostorna orijentacija, dosjećanje, pažnja i računanje, imenovanje, ponavljanje, razumijevanje, čitanje, pisanje i crtanje.


Tri riječi iz originalnih zadataka registracija/dosjećanje odabrane su tako da budu nešto teže, a promijenjen je i zadatak razumijevanja, da bi se osobama s tjelesnim ograničenjima olakšalo njegovo izvođenje . U cjelini, težina MMSE-2:SV, uz raspon rezultata (tj. 0 do 30), ostaje ista kao i u originalu.

Obje verzije MMSE-2 imaju odgovarajući zamjenski oblik što smanjuje mogućnost učinka uvježbavanja koji se može dogoditi kod višekratnih ispitivanja.

Verzije MMSE-2 razlikuju se prema vremenu potrebnom za primjenu i ispitivač mora ocijeniti koju verziju da upotrijebi, te da li da nastavi s dodatnim ispitivanjem.

Norme navedene u priručniku su originalne, napravljene na uzorku od 1531 osobe i na kliničkim uzorcima bolesnika s Alzheimerovom bolešću (AB) i supkortikalnom demencijom, a prilagođene su s obzirom na dob i stupanj obrazovanja.


Upute za prvu narudžbu psihodijagnostičkih sredstava


Psihodijagnostička sredstva dostupna u našoj ponudi namijenjena su kvalificiranim stručnjacima. U skladu s pravilnicima Hrvatske psihološke komore i psiholoških društava, a u svrhu profesionalne primjene instrumenata, prodaja je ograničena na diplomirane psihologe, psihijatre, logopede, defektologe i srodne struke, a za neke od njih potrebno je proći dodatnu edukaciju kako bi se mogli naručivati i koristiti u radu.

Nakon završene edukacije za pojedino psihodijagnostičko sredstvo, polaznici izvan Republike Hrvatske, prilikom prve narudžbe psihodijagnostičkih sredstava prolaze kroz postupak provjere diplome.

Psihodijagnostička sredstva nisu u slobodnoj prodaji i nije ih moguće nabaviti putem posrednika, već se prodaju direktno stručnjaku koji ih koristi u svom radu.

REGISTRACIJA


Kako biste mogli naručivati psihodijagnostička sredstva, prije prve narudžbe potrebno je proći kroz proces registracije.

Registracija uključuje sljedeće korake:

  1. Preuzmite obrazac Registracija za Ugovor, popunite ga i ispunjenog pošaljite na e-mail adresu nslap@nakladaslap.com

  2. Na temelju popunjenog obrasca napravit ćemo Ugovor o korištenju psihodijagnostičkih sredstava (dva primjerka) i poslati Vam ga poštom na adresu koju ste naveli.

  3. Ugovor potpisujete Vi i nadležna osoba u instituciji ili organizaciji. Jedan primjerak Ugovora ostaje Vama, a drugi nam pošaljite na adresu:

    NAKLADA SLAP d.o.o.
    Dr. Franje Tuđmana 33
    10450 Jastrebarsko

NARUDŽBA


Nakon potpisivanja Ugovora psihodijagnostička sredstva iz naše ponude dostupna su Vam za naručivanje.

VAŽNO! Prilikom prve narudžbe nekog od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude OBAVEZNA je kupnja jednog od ponuđenih KOMPLETA kako biste imali sve pripadajuće komponente potrebne za njegovo korištenje.

U narednim narudžbama istog psihodijagnostičkog sredstva moguće je kupovati one komponente koje su Vam potrebne.

*Za neka od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude potrebno je, s obzirom na struku osobe koja naručuje, proći dodatnu edukaciju. Njih možete naručiti, ali Vam ona neće biti isporučena dok ne završite potrebnu edukaciju.