img

Misli dobro, osjećaj se dobro

Kognitivno-bihevioralna terapija u radu s djecom i mladim ljudima

Paul Stallard


  • Format: 16,5 x 24
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 192 str.
  • ISBN: 978-953-191-384-3

  • Redovna cijena: 231,00 kn
  • Web cijena: 207,90 kn


Kognitivno-bihevioralna terapija djece jest popularni oblik psihoterapije koji se danas koristi za cijeli niz problema s mentalnim zdravljem kod djece i mladeži. Empirijska je osnova kognitivno-bihevioralne terapije djece dokazana kroz brojne randomizirane kontrolirane pokuse, koji su rezultirali većim uvjerenjem kliničara da je kognitivno-bihevioralna terapija najbolja terapija za mnoge poremećaje.

Rezultati randomiziranih kontroliranih pokusa općenito su pozitivni te pokazuju kako kognitivno-bihevioralna terapija daje značajne post-terapijske i kratkotrajne rezultate u usporedbi s kontrolnom grupom koja čeka na terapiju i kontrolnom grupom koja prima terapiju bez aktivnih elemenata.

Ipak, dugotrajnije dobiti ili superiornost kognitivno- bihevioralne terapije usmjerene na djecu nad drugim aktivnim intervencijama dobila je usporedno manje pažnje te još nije dosljedno pokazana. Isto tako, temeljne značajke koje razlikuju kognitivno-bihevioralnu od bihevioralne terapije još nisu definirane; u intervencijama se opseg i posebni fokus na kognitivnu domenu i pretpostavljene disfunkcionalne kognitivne procese u intervencijama značajno mijenja; malo se zna o efektivnim komponentama terapije ili o njihovu redoslijedu; optimalni način uključivanja roditelja u kognitivno-bihevioralnu terapiju usmjerenu na dijete, kao i njihova konkretna uloga, nejasni su. Ipak, interes za kognitivno-bihevioralnu terapiju usmjerenu na dijete nastavlja rasti unatoč ovim ograničenjima, a rezultat toga je da je čitav niz materijala i strukturiranih radnih priručnika postao dostupan kako bi kliničarima pomogao u provođenju kognitivno-bihevioralne terapije s djecom.

Iz sadržaja: Pregled; Uključivanje i spremnost na promjenu; Formulacije; Sokratovski proces i induktivno zaključivanje; Sudjelovanje roditelja u kognitivno-bihevioralnoj terapiji usmjerenoj na dijete; Proces kognitivno-bihevioralne terapije usmjerene na dijete; Prilagođavanje kognitivno-bihevioralne terapije djeci; Temeljne komponente programa kognitivno- bihevioralne terapije za internalizirane probleme

Radni materijali:
01 Cetverodijelna negativna zamka.pdf
02 Dijagram odgovornosti.pdf
03 Drzanje zabrinutosti i navika pod kontrolom.pdf
04 Kada osjecam ljutnju.pdf
05 Kada osjecam tugu.pdf
06 Kada osjecam zabrinutost.pdf
07 Lanac dogadaja.pdf
08 Negativna zamka.pdf
09 Obrazac formulacije nastanka problema.pdf
10 Oduprijeti se depresiji.pdf
11 Podijeliti misli.pdf
12 Prevladati tjeskobu.pdf
13 Suociti se s traumom.pdf
14 Sto bi roditelji trebali znati.pdf
15 Sto je KBT.pdf
16 Upitnik pracenja misli.pdf
17 Vaga promjene.pdf