Reynell razvojne ljestvice govora – RLJG

Joan M. Reynell

SAŽETAK

Što mjeri: ispitivanje razvoja govora
Dob: 1-7 godina
Primjena: individualna
Trajanje: 30 do 60 minuta
Ocjenjivanje: ručno (upute i primjeri u Priručniku)
Norme: prema izvorniku
Kategorizacija:
0   A   B   C

GODINA KONSTRUKCIJE: 1987.
GODINA PRVOG HRVATSKOG IZDANJA: 1995.

NAPOMENA: U pripremi je Nova Reynell razvojna jezična ljestvice – NRDLS-HR.

Reynell razvojne ljestvice govora namijenjene su ispitivanju sposobnosti govornog izražavanja i sposobnosti razumijevanja govora. Prilagođene su i za primjenu na djeci s oštećenjima sluha ili vida, djeci s cerebralnom paralizom, višestruko hendikepiranoj djeci i bilingvalnoj djeci.

RLJG se sastoji od 3 ljestvice:

1. Ljestvica razumijevanja govora A
Ljestvica A ima 10 odjeljaka s različitim brojem zadataka (ukupno 67), a njihov redoslijed prati razvojni proces sposobnosti razumijevanja govora. Od djeteta se traži da pokaže ili pronađe određene predmete i figure osoba ili životinja, te da s njima učini nešto u skladu s uputama ispitivača.

2. Ljestvica razumijevanja govora B
Ljestvica B je paralelna s ljestvicom A i slijedi iste sekvence razvoja. Način odgovaranja u posljednja 3 odjeljka je pojednostavljen i zahtijeva minimalne reakcije, pa je B ljestvica zapravo lakša od A ljestvice. Namijenjena je ispitivanju hendikepirane djece, osobito one s cerebralnom paralizom i pogodna za rad s vrlo sramežljivom i povučenom djecom.

3. Ljestvica govornog izražavanja
Ljestvica govornog izražavanja ima 3 odjeljka (Struktura, Rječnik i Sadržaj), a svaki od njih se odnosi na različit aspekt govora. Odjeljci nisu paralelni niti slijede sukcesivno jedan za drugim, već se u razvojnom smislu značajno preklapaju.

Odjeljak Struktura odnosi se na spontanu govornu ekspresiju, od najranije predgovorne faze prvih vokalizacija do upotrebe kompleksnih zavisnih rečenica.

Odjeljak Rječnik ispituje sposobnost imenovanja predmeta i deskripcije značenja riječi ili situacije koju slika prikazuje.

Odjeljak Sadržaj govora ispituje sposobnost kreativne upotrebe govora. Sastoji se od 4 slike koje prikazuju određenu situaciju, a od djeteta se traži da kaže sve o slici. Postoji i alternativni komplet slika koji se koristi kada postoje određene kontraindikacije za upotrebu standardnog kompleta.

JEDINICE ZA NARUDŽBU

ŠifraNazivKom.Cijena (kn)
102-50RLJG Komplet (RLJG Test [Torba sa svim elementima], 50 kom. Protokola i Reynell i Huttley: Priručnik za Reynell razvojne ljestvice govora)
1-
102-01RLJG Test (Torba sa svim elementima)
1-
102-02RLJG Protokoli50-
102-90J. M. Reynell i M. Huntley: Priručnik za Reynell razvojne ljestvice govora. Jastrebarsko: Naklada Slap, 1995., 72 str.1-NAPOMENA: U cijenu je uračunat PDV.
Stopa PDV-a na psihodijagnostička sredstva iznosi 25%, osim kod priručnika koji imaju opseg veći od 49 str., na koje je stopa PDV-a 5%.

Košarica 
- 
Korisnički račun 
mailing lista
Redovito primajte naše obavijesti

Saznajte više