Reynell razvojne ljestvice govora – RLJG

Joan M. Reynell

Što mjeri: ispitivanje razvoja govora
Dob: 1-7 godina
Primjena: individualna
Trajanje: 30 do 60 minuta
Ocjenjivanje: ručno (upute i primjeri u Priručniku)
Norme: prema izvorniku
Kategorizacija:
0   A   B   C


Šifra Naziv Kom. Cijena (kn)
102-50 RLJG Komplet (RLJG Test [Torba sa svim elementima], 50 kom. Protokola i Reynell i Huttley: Priručnik za Reynell razvojne ljestvice govora)
1 -
102-01 RLJG Test (Torba sa svim elementima)
1 -
102-02 RLJG Protokoli 50 -
102-90 J. M. Reynell i M. Huntley: Priručnik za Reynell razvojne ljestvice govora. Jastrebarsko: Naklada Slap, 1995., 72 str. 1 -


NAPOMENA: U pripremi je Nova Reynell razvojna jezična ljestvice – NRDLS-HR.

Reynell razvojne ljestvice govora namijenjene su ispitivanju sposobnosti govornog izražavanja i sposobnosti razumijevanja govora. Prilagođene su i za primjenu na djeci s oštećenjima sluha ili vida, djeci s cerebralnom paralizom, višestruko hendikepiranoj djeci i bilingvalnoj djeci.

RLJG se sastoji od 3 ljestvice:

1. Ljestvica razumijevanja govora A
Ljestvica A ima 10 odjeljaka s različitim brojem zadataka (ukupno 67), a njihov redoslijed prati razvojni proces sposobnosti razumijevanja govora. Od djeteta se traži da pokaže ili pronađe određene predmete i figure osoba ili životinja, te da s njima učini nešto u skladu s uputama ispitivača.

2. Ljestvica razumijevanja govora B
Ljestvica B je paralelna s ljestvicom A i slijedi iste sekvence razvoja. Način odgovaranja u posljednja 3 odjeljka je pojednostavljen i zahtijeva minimalne reakcije, pa je B ljestvica zapravo lakša od A ljestvice. Namijenjena je ispitivanju hendikepirane djece, osobito one s cerebralnom paralizom i pogodna za rad s vrlo sramežljivom i povučenom djecom.

3. Ljestvica govornog izražavanja
Ljestvica govornog izražavanja ima 3 odjeljka (Struktura, Rječnik i Sadržaj), a svaki od njih se odnosi na različit aspekt govora. Odjeljci nisu paralelni niti slijede sukcesivno jedan za drugim, već se u razvojnom smislu značajno preklapaju.

Odjeljak Struktura odnosi se na spontanu govornu ekspresiju, od najranije predgovorne faze prvih vokalizacija do upotrebe kompleksnih zavisnih rečenica.

Odjeljak Rječnik ispituje sposobnost imenovanja predmeta i deskripcije značenja riječi ili situacije koju slika prikazuje.

Odjeljak Sadržaj govora ispituje sposobnost kreativne upotrebe govora. Sastoji se od 4 slike koje prikazuju određenu situaciju, a od djeteta se traži da kaže sve o slici. Postoji i alternativni komplet slika koji se koristi kada postoje određene kontraindikacije za upotrebu standardnog kompleta.


Upute za prvu narudžbu psihodijagnostičkih sredstava


Psihodijagnostička sredstva dostupna u našoj ponudi namijenjena su kvalificiranim stručnjacima. U skladu s pravilnicima Hrvatske psihološke komore i psiholoških društava, a u svrhu profesionalne primjene instrumenata, prodaja je ograničena na diplomirane psihologe, psihijatre, logopede, defektologe i srodne struke, a za neke od njih potrebno je proći dodatnu edukaciju kako bi se mogli naručivati i koristiti u radu.

Psihodijagnostička sredstva nisu u slobodnoj prodaji i nije ih moguće nabaviti putem posrednika, već se prodaju direktno stručnjaku koji ih koristi u svom radu.

REGISTRACIJA


Kako biste mogli naručivati psihodijagnostička sredstva, prije prve narudžbe potrebno je proći kroz proces registracije.

Registracija uključuje sljedeće korake:

  1. Preuzmite obrazac Registracija za Ugovor, popunite ga i ispunjenog pošaljite na e-mail adresu nslap@nakladaslap.com

  2. Na temelju popunjenog obrasca napravit ćemo Ugovor o korištenju psihodijagnostičkih sredstava (dva primjerka) i poslati Vam ga poštom na adresu koju ste naveli.

  3. Ugovor potpisujete Vi i nadležna osoba u instituciji ili organizaciji. Jedan primjerak Ugovora ostaje Vama, a drugi nam pošaljite na adresu:

    NAKLADA SLAP d.o.o.
    Dr. Franje Tuđmana 33
    10450 Jastrebarsko

NARUDŽBA


Nakon potpisivanja Ugovora psihodijagnostička sredstva iz naše ponude dostupna su Vam za naručivanje.

VAŽNO! Prilikom prve narudžbe nekog od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude OBAVEZNA je kupnja jednog od ponuđenih KOMPLETA kako biste imali sve pripadajuće komponente potrebne za njegovo korištenje.

U narednim narudžbama istog psihodijagnostičkog sredstva moguće je kupovati one komponente koje su Vam potrebne.

*Za neka od psihodijagnostičkih sredstava iz naše ponude potrebno je, s obzirom na struku osobe koja naručuje, proći dodatnu edukaciju. Njih možete naručiti, ali Vam ona neće biti isporučena dok ne završite potrebnu edukaciju.