img

Tko me je rodio

Mirna Šitum


  • Format: 20,5 x 27,5
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 67 str.
  • ISBN: 978-953-191-794-0

  • Redovna cijena: 157,50 kn
  • Web cijena: 141,75 kn


Prof. dr. sc. Mirna Šitum bila je autor ili urednik desetak naših naslova iz područja medicine, a s knjigom Naranče i mrtve ribe kao svojim novelističkim prvijencem ušla je u područje književnosti. Knjiga Tko me je rodio, zbirka novela objavljenih kao fotomonografija, nastala je kao rezultat promišljanja o smislu života, a tematski i stilom besprijekorno se nastavlja na Naranče i mrtve ribe.

U hrvatskoj književnosti Mirna Šitum nije nepoznato ime. Prvom svojom knjigom Naranče i mrtve ribe (2004.), koju je prije 11 godina tiskao isti nakladnik, predstavila se kao vrstan novelist osebujna stila. Naišla je na priznanje kritike pa je uvrštena i u zbornik Liječnici pisci u hrvatskoj književnosti (2008.), tiskan kao posebno izdanje časopisa "Kronika" Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Knjiga koju čitatelj ima u ruci, tematski i stilski, nastavlja se na onu prvu i čini s njom homogenu cjelinu. Njene priče čitatelj doživljava kao svoje vlastite. Istinite, kao da su prepisane iz života, one su primjer simbioze realnosti i fantastike, potvrđujući da je životna stvarnost vjerodostojnom umjetniku najpouzdaniji stvaralački poticaj. Od priče do priče autorica se sve više identificira sa zbivanjima u kojima je sve manje pasivni sudionik, a sve više (su)kreator. To ih čini umjetnošću, "istinitijom od svake istine".
(iz recenzije akademika Dubravka Jelčića)

Život, smrt i ljubav u pričama Mirne Šitum

“Jer ova zemlja u kojoj nema ljubavi, dobra ni istine nikada ne može postati nebo...”, u jednoj od svojih priča zavapi Mirna Šitum, u kojima je čovjek bez prestanka suočen s osjećajima koje u takozvanom “normalnom” životu tako rado potiskuje. Stojite na čistini pod kišom metaka. Vaš prijatelj je smrtno ranjen. Kako se osjećate? Užasnuti ste. U smrtnome strahu. Očajni. U takvom ratnom vihoru, dapače, u njegovu samom srcu nalazi se liječnica-pripovjedačica i pomaže, koliko može, po krvavom tlu razbacanim svojim prijateljima – suborcima. Nekoga može spasiti, za nekoga se može samo pomoliti. Na kraju takvog dana, kojim su neumorno jahali jahači apokalipse, vraćaju se vjera, mir, nada, ona duhovna uspravnost koja se nanovo rađa u svakoj autoričinoj priči, bila ona o ratu ili o miru, o psu ili o čovjeku… Da bismo se naučili živjeti, moramo znati gledati smrti u oči, da bismo pronašli smisao, moramo zaroniti u besmisao, da bismo se pomirili s drugima, moramo se pomiriti sa sobom i odgovoriti na pitanje starogrčkog mudraca: tko sam ja?
(iz recenzije mr. sc. Milane Vuković Runjić)