img

Razumijevanje emocija

Keith Oatley, Jennifer M. Jenkins


  • Format: 17,5 x 24,5
  • Uvez: Tvrdi uvez
  • Opseg: 461 str.
  • ISBN: 978-953-191-184-9

  • Rasprodano izdanje


Razumijevanje emocija K. Oatleya i J. M. Jenkins jedan je od najkompletnijih suvremenih prikaza problematike poimanja i istraživanja emocionalne sfere psihičkog života. Ova knjiga je uvjerljiva demonstracija radikalne promjene statusa afektivnog života u svijetu znanstvenog proučavanja psihičkih svojstava i procesa: u posljednjih nekoliko desetljeća emocije su od efemerne i relativno beznačajne pojave, uglavnom svrstane u kategoriju atavističkih fenomena, postale jedna od centralnih tema istraživanja i promišljanja mnogih znanstvenih disciplina.

Knjiga je po svom sadržaju, načinu izlaganja i didaktičkoj opremi moderan i vrijedan sveučilišni udžbenik. Na našem govornom području ne postoji izvor koji bi barem približno pokrio afektivni život, jedno od najvažnijih područja suvremene znanosti o ponašanju. Opća razina pažnje koja se pridaje emocijama u cijeloj zapadnoj kulturi opravdava pretpostavku da bi izdavanje ovakve knjige kod nas moglo biti shvaćeno i kao važan kulturni događaj čiji se značaj ne bi ograničio samo na vrijednu dopunu sveučilišne udžbeničke literature.

Iz sadržaja: Pristupi shvaćanju emocija; Kulturalno shvaćanje emocija; Evolucija emocija; Što je emocija?; Mehanizmi emocija u mozgu; Razvoj emocija; Individualne razlike u razvoju emocionalnosti; Emocije i psihopatologija u djetinjstvu; Funkcije i učinci emocija u spoznaji i persuaziji; Emocije u odnosima s drugim ljudima; Uloga emocija u psihopatologiji odraslih; Psihoterapija, svjesnost i književnost.