img

Edukacijska psihologija

Tomislav Grgin


  • Format: 17 x 24
  • Uvez: Meki uvez
  • Opseg: 293 str.
  • ISBN: 953-191-065-0

  • Rasprodano izdanje


Sadržaj ove knjige trebao bi zanimati svakoga koga zanima obrazovanje i učenje, od volontera u predškolskim ustanovama do predavača u raznim programima za odrasle s poteškoćama. Deveto američko i prvo hrvatsko izdanje naglašava utjecaj obrazovanja i primijenjenih istraživanja na razvoj djeteta, kognitivnu znanost, učenje i podučavanje. Teorija i praksa nisu razdvojene, nego se razmatraju zajedno. U knjizi je prikazano kako se podaci i ideje koje su rezultat istraživanja na polju edukacijske psihologije mogu primijeniti na rješavanje svakodnevnih problema vezanih uz podučavanje. Kako biste istražili vezu između znanja i prakse, u knjigu je uvršteno mnogo primjera, dijelova lekcija, opisa stvarnih situacija, naputaka i praktičnih savjeta iskusnih nastavnika. Prateći tekst, susrest ćete se sa stalnim izazovom da razmislite o vrijednosti i upotrebljivosti ideja u svakom poglavlju i vidjet ćete načela edukacijske psihologije na djelu.

Nove teme uključuju: mozak i učenje; nasilje i agresija u odnosima; radno i implicitno pamćenje; prilagodbe odjeljku 504; raznolikost i nadarenost; upravljanje razredom i kulturama; samoregulacija; teorija cilja; pedagogija relevantna za kulturu; strategije učenja; društvena kognitivna teorija i samoučinkovitost; učenje utemeljeno na problemu i zajedničko učenje; interes i emocije u učenju; auto-sheme i motivacija; rješavanje nesuglasica i nasilja; autentično ocjenjivanje; visokorizična provjera znanja.

Na kraju svakog poglavlja nalazimo "Smjernice", "Praktične primjere za nastavnike" i "Za/Protiv". "Smjernice" – važan razlog za proučavanje edukacijske psihologije jest stjecanje vještina za rješavanje problema u razredu. To su nastavni savjeti i praktični prijedlozi utemeljeni na teoriji i istraživanju o kojima se raspravlja u tome poglavlju. "Praktični primjeri za nastavnike: Što biste vi učinili? Što bi oni učinili?" – na kraju svakoga poglavlja, vrhunski nastavnici diljem zemlje te nastavnici diljem svijeta nude vlastita rješenja problema s kojima ste se susreli na početku svakoga poglavlja.

"Za/Protiv" – u svakome poglavlju, rasprava pod nazivom Za/Protiv proučava dva oprečna pogleda na neko važno pitanje ili proturječje povezano s istraživanjem ili praksom u edukacijskoj psihologiji.

Iz sadržaja: Nastavnici, podučavanje i edukacijska psihologija; Kognitivni razvoj i jezik; Osobni, socijalni i emocionalni razvoj; Razlike među učenicima i potrebe učenja; Kultura i društvo; Bihevioralni pogledi na učenje; Kognitivni pogledi na učenje; Složeni kognitivni procesi; Društveno kognitivni i konstruktivistički pogledi na učenje; Motivacija u učenju i nastavi; Stvaranje okoline za učenje; Podučavanje za učenje u školi; Podučavanje za samoregulaciju, kreativnost i toleranciju; Standardizirano testiranje; Procjena i ocjenjivanje u razredu.